Moravskoslezské minipivovary: Avar Hlučín

pátek 27. červen 2014 08:31

Přináším Vám původní seriál o novém fenoménu Moravskoslezského kraje - minipivovarech, kterých se zde za poslední dobu hodně urodilo. Každý týden přinesu inforace o jednom z nich, aktuálně navštíveném v letošním roce. Začínáme v tom nejstarším - v prajzském Hlučíně.

Pivovar Avar Hlučín

logoavar.jpg 

Budova hlučínského minipivovaru, otevřeného v roce 1993 jako prvního po revoluci na Ostravsku, se nachází poblíž hlučínského náměstí v nenápadné uličce Pode zdí a nejeví známky turistického magnetu. Nesourodá architektura z počátku 90. let s výraznými prosklenými plochami v patře (zde je umístěna varna) nevěstí kvalitu následných chuťových zážitků. Kdo však sporný první dojem překoná a vstoupí dovnitř, nebude zklamán.

01.JPG

Vnitřní prostředí restaurace je již jiná káva. Jedná se o velkou místnost, které dominuje dřevo, ať již ve formě obložení stěn či solidního dřevěného nábytku, evokujícího zašlé časy. Koncept starobylého selského stylu, který navozuje atmosféru 18. – 19. století, podtrhují selské rekvizity všude kolem a dámská obsluha v místním kroji. Na prkenné podlaze se všude kolem válí zbytky slupek od buráků. O této zvláštnosti jsem se více dočetl na webových stránkách pivovaru. Je zde řečeno, že jde o starobylý anglosaský zvyk, kdy si hosté z dřevěné díže umístěné u výčepu mohou zdarma nabírat ke svému stolu burské ořechy, a po jejich konzumaci  slupky smetávají  na dřevěnou podlahu.  Slupky prý dokážou během  noci absorbovat kouř z restaurace a vážou na sebe prach, takže ráno je  v restauraci zase čistý vzduch. Chtěl jsem také přispět k čistotě ovzduší uvnitř restaurace a pár buráků si dát, ale díže byla bohužel prázdná… K restauraci samotné patří i zahrádka za restaurací s dnes již nezbytnými atrakcemi pro děti. WC je zde na standardní úrovni, čisté, bez větších prohřešků proti hygieně.

02.JPG

Dámská obsluha je vstřícná, přívětivá, nevtíravá a přiměřeně rychlá tak, aby nebylo třeba na obsloužení dlouho čekat.V době oběda, kdy jsem se v restauraci nacházel, se zde nekouří a k jídlu nabízejí menu (výběr ze tří jídel za 75 Kč bez polévky). Ochutnaný kuřecí steak s kroketami a brusinkovou omáčkou byl dobrý a nedalo se mu nic podstatné vytknout. Jinak jídelní lístek restaurace je bohatý, obsahuje minutky, speciality (např. avarský pivní gulášek z hovězích líček), chuťovky k pivu, nikoli však hotovky. Cena jídel, jejichž základem je maso, zde překračuje 100 Kč.

04.JPG

A co nabízené pivo? V nabídce byly 4 vlastní druhy piva značky Avar. Světlý ležák Avar 120, nepasterizovaný a filtrovaný, se jevil jako chuťově vyvážená klasika, přiměřeně hořký, s mírně nadprůměrnou chutí, která neurazí konzervativního českého pivaře (hodnocení: ***1/2, cena za 0,5 l: 23 Kč). Tmavý ležák Avar 120 je taktéž nepasterizovaný a dosahuje tradiční hořko-karamelové chuti, na kterou jsou pivaři v Česku zvyklí (hodnocení: ***, cena za 0,5 l: 26 Kč). Zlatým hřebem místních piv je však klasika malých pivovarů - kvasnicový světlý ležák Avar 120. Vyznačuje se vyšší hořkostí než klasický filtrovaný ležák, plnější chutí a charakteristickým velmi mírným zákalem (hodnocení: ****, cena za 0,5 l: 23 Kč). Jediným námi neochutnaným pivem z vlastní produkce byl světlý výčepní Avar 100. Teplota čepovaných piv byla na dobré úrovni. Mimo nabízená vlastní piva zde čepují i plzeňský Prazdroj a nezbytný Birell, snad aby si vybral každý.

03.JPG

Na svých stránkách http://www.pivovaravar.cz/ deklaruje pivovar Avar, že své pivo vyrábí podle starého bavorského zákona o čistotě piva, který zapovídá levné náhražky surovin, či jejich deriváty. Soudě dle kvality ochutnaného piva nezbývá, než toto provozovatelům minipivovaru věřit a hostům, milujícím dobré pivo, minipivovar s restaurací doporučit.

Hodnocení

(5 hvězdiček je maximum)

pivo

prostředí

obsluha

jídlo

celkem

***1/2

****

****1/2

****

****

Kontakt

Pivovar AVAR

Pode zdí 148/13

748 01 Hlučín

Tel: +420 721 526 675                                

Restaurace, která je nedílnou součástí pivovaru, má otevřeno od pondělí do neděle, v pondělí až sobotu od 10 hodin, v neděli od 9:30.

Roman Nedbal

Počet příspěvků: 1, poslední 27.6.2014 11:03:11 Zobrazuji posledních 1 příspěvků.

Roman Nedbal

Roman Nedbal

Chci psát o tom, co mě ťukne do čela a o čem si myslím, že stojí za to přemýšlet.

Osoba konzervativní a životem různě poznamenaná, která i přes vědomí někoho vyššího nad námi je stále nespokojena se světem vezdejším.

REPUTACE AUTORA:
0,00

Seznam rubrik

Tipy autora

tento blog
všechny blogy